Yabancı Uyruklu (Uluslararası) Öğrencilerin İkamet İzni Alabilmesi İçin Gerekli Evrak
Üniversitemize kayıt yaptıran veya yaptıracak olan yabancı uyruklu (uluslararası) öğrencilerin ikamet izni alabilmesi için getirmesi gereken evrak listesi aşağıdadır.
01.01.2016 tarihi itibari ile aşağıda belirtilen evrakı eksik getiren veya yanlış getiren kişilerin ikamet başvuruları İl Göç İdaresi tarafından kabul edilmeyecektir.
İSTENEN EVRAK
1- Pasaport fotokopisi (fotoğraflı sayfa, son giriş damgasının olduğu sayfa, eğer vize ile Türkiye'ye giriş yapmış ise vizenin olduğu sayfanın fotokopisi)
Uyarı: e-vize ile Türkiye'ye giriş yapmış olan kişi e-vize çıktısını ibraz etmek zorundadır.
2- 18 yaşından küçük olan öğrencilerin;
A) Anne-baba muvaafakatnamesi gereklidir. Muvafakatname’nin içeriğinde anne babanın "çocuğumun Türkiye'de ikamet etmesine şu üniversitede okumasına izin veriyorum.” demesi yeterlidir. Muvafakatname de hem anne hem babanın izni olması gerekmektedir.
B) 18 yaşından küçük olan kişilerde DOĞUM BELGESİ
3- Öğrenci belgesi; öğrenci belgesinde öğrencinin en son sınav tarihini de dikkate alıp süreleri ona göre düzenlerseniz herhangi bir mağduriyet yaşanmayacaktır. Çünkü vermiş olduğunuz öğrenci belgesinde öğrenim bitiş tarihi ne ise biz ona göre ikamet verebiliriz. Muhtemel öğrenim bitiş tarihini yazmanız öğrenci için daha iyi olacaktır aksi halde normal sürelere göre ikamet verilecektir.
4- Sigorta tebliğini doldurmak zorundadırlar. Sigorta tebliğini, sigortası olan olmayan herkes doldurmak zorundadır.
5- 4 fotoğraf; biyometrik fotoğraf olmalıdır.
6- Pasaportunda isim-soy isim ayrımı yok ise ; kendi ülke konsolosluğundan isim-denklik belgesi getirmek zorundadır. (pasaportu full name olanlar ve soy ismi olmayanlar için)
7- İlgili öğrenciler randevu alırken bütün bilgilerini doğru yazmak zorundadır. Öğrencilerin genelde adreslerini ve iletişim bilgilerini yanlış yazdıklarını ve kartların bu yüzden öğrenciye ulaşamadığı tespit edilmiştir. (Yanlış verilen beyanlardan öğrenci kendi sorumludur). http://e-ikamet.goc.gov.tr
8- ÖĞRENCİLERİN OKUL ADRESLERİNİ VE İLETİŞİM BİLGİLERİNİ DOĞRU YAZMASI GEREKMEKTEDİR. ÇÜNKÜ İKAMET KARTLARI VERİLEN ADRESLERE GÖNDERİLMEKTEDİR VE VERİLEN NUMARAYA MESAJ ATILMAKTADIR.
9- 55 TL kart bedeli (ilgili vergi daireleri şunlardır )
ÖĞRENCİ İKAMETİ ALAN ÖĞRENCİLER SADECE 55 TL ÖDER; öğrencilerin ödemeleri gereken 55 TL kart miktarlarını VERGİ DAİRESİNE ödeyebilmeleri için VERGİ NUMARASI almaları gerekiyor. vergi numarası aldıktan sonra; 55 TL KART BEDELİNİ
1-HİSAR VERGİ DAİRESİ (EMİNÖNÜ)
2-RIHTIM VERGİ DAİRESİ (YAKACIK )
3-GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI (VATAN CADDESİ ) ÖDEYEBİLİRSİNİZ.
Ayrıca, Ziraat Bankasının bazı şubeleri de alıyor.
ÖNEMLİ: VİZE - VİZE MUAFİYETİ VEYA İKAMETİ BİTİP EN GEÇ 10 GÜN İÇERİSİNDE RANDEVU ALMAYAN ÖĞRENCİLERİN İŞLEMLERİ ALINAMAYACAKTIR.
ÖNEMLİ: ÖĞRENCİ İKAMETİ ALACAK BÜTÜN ÖĞRENCİLERİN ÖDEMESİ GEREKEN HARÇ MİKTARI SADECE 55 TL DİR. 55 TL VERGİ DAİRESİNE ÖDENİR.
ÖNEMLİ: üniversiteden mezun olan, ilişiği kesilen, bölüm değiştiren, başka bir üniversiteye geçiş yapan öğrenciler; ikametleri olsa bile GEÇERSİZDİR. Bu kişiler mezun olmadan, ilişiği kesilmeden önce yeni ikamet için randevu almalıdır.
Örnek olay; a öğrencisinin öğrenci ikameti mart 2016 da bitiyor. Ancak öğrenci kasım 2015 de mezun (VEYA İLİŞİĞİ KESİLMİŞ) olmuştur. Öğrencinin 2016 ya kadar olan ikameti mezun olduğu tarihten itibaren geçersizdir. Mezun olmadan önce veya mezun olduktan sonra maximum 10 gün içinde yeni randevu alıp başvuru yapması gerekir.
ÖNEMLİ: Türkçe öğrenme amacıyla kayıt yaptıran kişiler ÖĞRENCİ değil, kısa dönem randevusu almak zorundadırlar. Ancak üniversite de bir bölüm de kayıtlı olup da Türkçesi yetersiz olduğu için üniversite tarafından Türkçe öğrenme kursuna yönlendirilen kişiler öğrenci ikameti alabilir.
Uyarı: 01.01.2016 tarihinden itibaren yanlış alınan randevular geçersizdir.
İl Göç İdaresine Dilekçe İçin TIKLAYINIZ.
Sigorta Tebliğ – Tebellüğ Belgesi İçin TIKLAYINIZ.